15
jun
2017
Vietnam
MÅNADSKOMMENTAR – MAJ

MARKNADEN

Den vietnamesiska aktiemarknaden gick bra under första halvan av maj, men ökande oro för hög belåning i marknaden fick lokala aktörer att minska sina positioner mot slutet av månaden och radera större delen av uppgången. Omräknat till svenska kronor, som stärktes under månaden, slutade FTSE Vietnam Net på -1,45%, vilket kan jämföras med MSCI Frontier Market Net som steg 2,3% och MSCI Emerging Market Net som steg 1% (i SEK). En sammaställning visar att aktiebelåning aldrig ha varit högre på den vietnamesiska börsen. Mäklarfirmorna visar dock inte några tecken på att minska belåningen då omsättningen på börsen har ökat markant på senare tid. Den genomsnittliga omsättningen steg med 24% i maj (jämfört med april) till USD 250,1m. Utlänningar nettoköpte till ett värde av USD 52,3m. Regeringen införde strafftullar på galvaniserat stål importerat från Kina och överväger att även införa det på gödsel, vilket ledde till rally i dessa två sektorer.

Rapporter från Savills och CBRE visar på tidiga signaler på att fastighetsmarknaden mattas av. Antalet nya lägenheter och genomförda transaktioner minskade markant under det senaste kvartalet. Markpriserna i Ho Chi Minh-staden har samtidigt backat med 5-10% från toppen. Efter Vietnams premiärminister Nguyen Xuan Phucs besök i USA annonserades affärer till ett värde av USD 8bln med förhoppningar om lika mycket till. President Trump planerar även ett besök i Vietnam i november. Investerare var lättade över att trots att USA drog sig ur TPP-avtalet (frihandelsavtalet mellan ett antal stora handelsländer kring Stilla Havet) fortsätter relationen mellan de två länderna vara bra. På makrosidan var de flesta indikatorer stabila, PMI minskade något till 51,6, men det är fortfarande ett tecken på att ekonomin expanderar. Åtaganden för utländska direktinvesteringar ökade med 10,4% till USD 12,1mdr för årets första fem månader. Inflationen i maj minskade till 3,2% i maj (från 4,3% i april) tack vare fallande mat- och oljepriser. Handelsbalansen för årets första fem månader var oförändrad efter maj på minus USD 2,7mdr.

FONDEN

Fonden steg 2,9% i maj, bättre än jämförelseindex som sjönk 1%. Fondens övervikter i banker utanför index (tex VN Direct Securities och Military Commercial Bank), energiaktier (Petrovietnam Transport) och IT (FPT Group) var de största bidragande innehaven till den relativa överavkastningen. Dessutom bidrog vår undervikt i fastighetssektorn positivt. Undervikten i konsumentaktier bidrog negativt. Inga större förändringar genomfördes under månaden.


Vänligen välj kundgrupp för att fortsätta

Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till vår användning av cookies

Tundra har marknadsföringstillstånd för sina fonder i nedan länder. Tundra har dessutom marknads-föringstillstånd för sin diskretionära förvaltning i Danmark. Genom att klicka på respektive land bekräftar du att du är hemmahörande i något av dessa.

Please select investor type before proceeding

By continuing to use this site you agree to our use of cookies

Tundra has marketing licenses for its funds in the below jurisdictions. In addition, Tundra has a marketing license for managing segregated accounts In Denmark. You confirm your jurisdiction by clicking on one of the links below.

Kundgrupp / Investortype:

* Ontario and Quebec